Snelle bezorging bij u thuis
  Gratis bezorging vanaf €100,00 euro
  Veilig en makkelijk online betalen
  Voor alle vragen: 0294-267307
Proef Hongarije, Duitsland, Oostenrijk en Roemenië in je glas!

Gróf Buttler Kadarka Nagyeged

Afkomstig van de Cru wijngaard Nagy-Eged

Een krachtige wijn van de bijzondere inheemse druif Kadarka.

Product informatie:


Een krachtige wijn van de bijzondere inheemse druif Kadarka.


 • Land: Hongarije
 • Streek: Eger
 • Soort: Krachtig
 • Druif: Kadarka
 • Smaak: Kruidig en krachtig
 • Type: rood, bio
 • Type: rood, bio
 • Wanneer drinken: Nu op dronk
 • Alcohol %: 15
 • Inhoud in cl.: 75
 • Sluiting: kurk

Prijs per stuk: € 23,95 (incl.Btw)
Gróf Buttler Kadarka Nagyeged

Deze Kadarka wijn wordt gekenmerkt door zijn volle, herkenbare kruidige smaak, en aroma’s van zwart fruit en een diepe donkere kleur. Kadarka wordt vaak gebruikt voor cuvees waaronder in die van de Egri Bikavérs. De Kadarka is ook te vinden in de wijnstreken Szekszárd en Villány.

Gróf Buttler

László Bukolyi, de gedreven en eigenzinnige wijnmaker, kocht  in 1999 een oude wijngaard op één van de beste plekken in Hongarije: de topheuvel Nagy-Eged. Dit domein was voorheen eigendom van een oude aristocratische familie met aan het hoofd de Graaf (Gróf) van Buttler. In de eerste 11 jaren van het bestaan van de wijnmakerij werd deze beroemd om haar absolute topwijnen als de terroir cuvèe Egri Bikavér.
In het relatief korte bestaan van het wijnhuis Gróf Buttler is er veel gebeurd op de Nagy-Eged bij Eger. Reeds in 2010 werd Bukolyi gedwongen zijn bedrijf te verkopen aan een andere Hongaarse tycoon, Gábor Kovács, onder meer eigenaar van het bekende restaurant Kogart in Budapest. (Stierenbloed), afkomstig van het terroir Nagy-Eged. Begin 2011 verlieten vader en zoon Bukolyi het wijngoed en droegen de verantwoordelijkheid over aan de nieuwe CEO van het bedrijf, de bekende wijnschrijfster Ágnes Herczeg. 

Inmiddels is het bezit uitgegroeid naar zo’n 72 hectare grond en bestaat het uit de meest indrukwekkende terroirs van Eger: Szarkás, Ráchegy, Kis- en Nagy-Eged. De nieuwe aanplant van Pinot Noir, Syrah, Cabernet Sauvignon, Merlot en Kadarka leveren geconcentreerde en karaktervolle wijnen op. Maar ook de inheemse rassen zoals Juhfark, Zöldszilváni, Sárgamuskotály, KövérszÅ?lÅ?, Kékmedoc, Itália, Teréz, Cardinal en Attila komen hier helemaal tot hun recht.  

De premium wijnen in de Gróf Buttler reeks worden nu door Péter Benedek gemaakt. Benedek is afkomstig van het familie-bedrijf Benedek Pince uit Gyöngyöstarján in de Mátra wijnregio. Samen met de jonge wijnmaker Károly Adamovich is hij verantwoordelijk voor de nieuwe lijn die in september op de markt zal verschijnen.

Eger

Eger staat bekend om zijn elegante rode wijnen met verfijnde zuren. Het is een van Hongarije’s beroemdste maar ook beruchtste wijnstreken, met dank aan het Stierenbloed, Egri Bikavér. Ooit een verguisde wijn nu een wijn met karakter en kwaliteit. Gezien de noordelijke ligging van Eger zijn de wijnen niet zo vol als die uit Villány en Szekszárd in de zuidelijke Pannonische wijnregio maar daarentegen verfijnd en complex. Sinds de omwenteling in 1990 zijn de blauwe druivenrassen in de meerderheid. Het beroemde Stierenbloed (Egri Bikavér) heeft als ruggegraat de Kékfrankos druif. De classificatie van de Bikavér Superior staat voor de hoogste kwaliteit wijnen met een lage opbrengst per ha, aangewezen druivenrassen en een duidelijk kwaliteitsonderscheid van de reguliere Bikavérs.

Eger wordt veel vergeleken met Bourgogne, en dat is te zien in de stijgende aanplant van de Pinot Noir druif. Ook Chardonnay vindt hier een goede basis. Inheemse druivenrassen als Menoir (voorheen Kékmedoc), Turán en Kadarka zijn ook belangrijke componenten in de Bikavér. In 2010 is een nieuwe witte blend geïntroduceerd: Egri Csillag – de Ster van Eger. Ook deze blend moet aan de hoogste kwaliteitseisen voldoen en uit minimaal 50%  druiven uit het Karpatenbassin bestaan zoals Olaszrizling, Hárslevelü, Leánkya, Királyleánkya, Zengö en Zenit en 30% uit de Muscaatachtigen zoals Cserszegi Füszeres, Zefír, Irsai Olivér, Tramini en Muscat Ottonel.

Kadarka

Stevige maaltijden met rood vlees of bij volle gerijpte kaas.

In Hongarije wordt wijn van de Kadarka vaak gedronken bij een vissoep die wordt gekruid met paprika poeder...voor de liefhebber. Wij houden het liever bij een lekkere stoofschotel met paprika poeder.


Productsuggesties: