Snelle bezorging bij u thuis
  Gratis bezorging vanaf €100,00 euro
  Veilig en makkelijk online betalen
  Voor alle vragen: 0294-267307
Proef Hongarije, Duitsland, Oostenrijk en Roemenië in je glas!

Gróf Buttler Merlot Late Harvest

Half zoete merlot van de Cru Nagy-Eged

Een halfzoete Merlot kom je niet vaak tegen. Deze past prima bij rood fruit desserts, chocolade en Tonka bonen

Product informatie:


Deze half zoete merlot is afkomstig zijn van de beroemde cru wijngaard Nagy-Eged in Eger.


 • Land: Hongarije
 • Streek: Eger
 • Soort: Krachtig
 • Druif: Merlot
 • Smaak: Fruitig en half zoet
 • Type: rood, bio
 • Jaargang: 2012
 • Type: rood, bio
 • Wanneer drinken: Nu
 • Alcohol %: 16,5
 • Inhoud in cl.: 75
 • Sluiting: kurk

Prijs per stuk: € 15,95 (incl.Btw)
Gróf Buttler Merlot Late Harvest

Deze half zoete merlot is afkomstig zijn van de beroemde cru wijngaard Nagy-Eged in Eger. De kalkbodem geeft ronde en levendige zuren wat een bijzondere eigenschap is van deze streek. De omstandigheden om te plukken waren perfect en de druiven goed gezond, dit gaf een mooie evenwichtige en rijke Merlot met een natuurlijk zoetgehalte.

Gróf Buttler

Een wijndomein op één van de beste plekken in Noord-Hongarije: de heuvel Nagy-Eged. Hier, in de hoogste wijnregio van Centraal-Europa (340-500 m) vind je de gunstigste omstandigheden voor het maken van wijnen met klasse. Dit landgoed was ooit in het bezit van de Graaf (Gróf) van Buttler. László Bukolyi, een afstammeling van de oude adellijke familie, kocht het Gróf Buttler Estate in 1999 en begon hier de succesvolle wijnmakerij. Gróf Buttler Borászat is inmiddels wereldberoemd om haar absolute topwijnen, zoals de terroir cuvée Egri Bikavér (Stierenbloed). Sinds 2011 is het domein in het bezit van Gábor Kovács. Deze Hongaarse tycoon is onder meer eigenaar van restaurant Kogart, aan de chique Andrássy boulevard in Budapest.

Uit ruim 36 hectare wijngaarden bestaat het domein van Buttler, verdeeld over Szarkás en Nagy-Eged, iets ten noorden van Eger. Het klimaat is hier droger en koeler dan in andere Hongaarse wijnregio’s en het Bükk-gebergte beschermt zelfs de hoogst gelegen wijnstokken tegen harde wind. De aanplant van Kékfrankos, Kékoporto, Pinot Noir, Syrah, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot en Kadarka leveren elegante en karaktervolle rode wijnen op, met fijne mineralen. Ook staat er een klein aantal stokken Chardonnay, Viognier en Pinot Blanc.
De jonge wijnmaker Károly Adamovich is verantwoordelijk voor de excellente kwaliteit. Zijn motto: perfecte wijn maken door de natuurlijke gunsten van het gebied te volgen en je liefst zo min mogelijk in het hele proces te mengen.

Uit de Gróf Buttler en GB-wijnreeks heeft Miranda Beems momenteel een paar mooie biologische rode wijnen liggen, een Szarkás en een Nagy-Eged.

Eger

Eger staat bekend om zijn elegante rode wijnen met verfijnde zuren. Het is een van Hongarije’s beroemdste maar ook beruchtste wijnstreken, met dank aan het Stierenbloed, Egri Bikavér. Ooit een verguisde wijn nu een wijn met karakter en kwaliteit. Gezien de noordelijke ligging van Eger zijn de wijnen niet zo vol als die uit Villány en Szekszárd in de zuidelijke Pannonische wijnregio maar daarentegen verfijnd en complex. Sinds de omwenteling in 1990 zijn de blauwe druivenrassen in de meerderheid. Het beroemde Stierenbloed (Egri Bikavér) heeft als ruggegraat de Kékfrankos druif. De classificatie van de Bikavér Superior staat voor de hoogste kwaliteit wijnen met een lage opbrengst per ha, aangewezen druivenrassen en een duidelijk kwaliteitsonderscheid van de reguliere Bikavérs.

Eger wordt veel vergeleken met Bourgogne, en dat is te zien in de stijgende aanplant van de Pinot Noir druif. Ook Chardonnay vindt hier een goede basis. Inheemse druivenrassen als Menoir (voorheen Kékmedoc), Turán en Kadarka zijn ook belangrijke componenten in de Bikavér. In 2010 is een nieuwe witte blend geïntroduceerd: Egri Csillag – de Ster van Eger. Ook deze blend moet aan de hoogste kwaliteitseisen voldoen en uit minimaal 50%  druiven uit het Karpatenbassin bestaan zoals Olaszrizling, Hárslevelü, Leánkya, Királyleánkya, Zengö en Zenit en 30% uit de Muscaatachtigen zoals Cserszegi Füszeres, Zefír, Irsai Olivér, Tramini en Muscat Ottonel.

Merlot

Zowel met wild als chocolade te combineren

Wijn en chocolade, dat kan goed samen! Maar deze krachtige half-zoete merlot kan ook prima gecombineerd worden met krachtige smaken; lamsrack, pasta met paddestoelen, confit de canard, duif, struisvogel, gebakken of gegrilde biefstuk, chili con carne, goulash, gebraden worst, groot wild...of toch gewoon zo, met een stukje salami erbij...of oude kaas....mmm


Productsuggesties: