Snelle bezorging bij u thuis
  Gratis bezorging vanaf €100,00 euro
  Veilig en makkelijk online betalen
  Voor alle vragen: 0294-267307
Proef Hongarije, Duitsland, Oostenrijk en Roemenië in je glas!

Liliac Chardonnay Orange, Private Selection

Unieke Chardonnay uit Transsylvanië

Typische licht oranje kleur met nuances van okergeel met aroma's van rijp fruit. Wijn heeft lange maceratie (schilinweking) ondergaan

Product informatie:


Unieke Chardonnay Orange uit Roemenië


 • Land: Roemenië
 • Streek: Lechinta
 • Soort: Kruidig
 • Druif: Chardonnay
 • Smaak: Rijk en vol
 • Type: Wit en droog
 • Jaargang: 2014
 • Type: Wit en droog
 • Wanneer drinken: Nu op dronk met bewaarpotentieel
 • Alcohol %: 13,5
 • Inhoud in cl.: 75
 • Sluiting: kurk

Prijs per stuk: € 25,00 (incl.Btw)
Unieke Orange wijn uit Transsylvanië

Typische licht oranje kleur met nuances van okergeel. Unieke, ongefilterde wijn, deels troebel door de nog aanwezige gistdeeltjes. In de neus sterke aroma's van rijp fruit door de lange maceratie (schilinweking) van zes weken. Ondanks de rijping van 8 maanden op Transsylvanisch eiken is het een zeer soepele wijn met een bijzondere nog frisse en fruitige smaak en vanilletonen in de afdronk.

Liliac

Het logo van dit wijnhuis is een ode aan de vleermuis. Liliac Winery schudt het wat duistere imago van deze gefladderde wijnmakersvriend van zich af met lichtverspreidende, spannende wijnen.

Transsylvanië is de streek waar de Oostenrijkse wijnliefhebber en zakenman (landbouw, onroerend goed) Alfred Michael Beck zijn wijndomein stichtte, in het noorden van Roemenië. Het land van graaf Dracula inderdaad, en er komen hier dus écht heel veel vleermuizen voor. Deze gevleugelde nachtdiertjes leven van allerlei insekten rond en in de wijngaard en helpen de wijnboeren zo aan een gezonde oogst.
In een vallei op 14 kilometer van het dorp Batos verrees in 2010 een gloednieuwe wijnkelder. Waar wijnen worden verwerkt van (op den duur) 52 hectare. Dit gebeurt door alweer een Oostenrijker, Rudolf ('Rudi') Krizan, de voormalige keldermeester van Esterházy in Eisenstadt.
In de relatief koele, officiële erkende wijnregio Lechinta groeiden aanvankelijk uitsluitend witte druivenrassen, voornamelijk regionale. Maar mede op advies van opnieuw een Oostenrijker, de producent Willi Opitz, werden daar nog internationale aan toegevoegd, plus dertig procent blauwe, die het óók heel goed doen – tot verbijstering van wijnmakers in het zuiden, die het team van Liliac voor gek verklaarden. De eerste Merlot van Liliac werd zelfs uitgeroepen tot beste rode van het land, en hun Sauvignon Blanc als beste witte.


Het geheim van de hoge kwaliteit zit hem niet alleen in de natuurlijk omstandigheden – goede gronden, variërend van zwarte zanderige aarde tot kalksteen met löss, volstrekt schone luchten, het vrij koele klimaat – maar ook in de bewust lage opbrengst per hectare: een druivenstok geeft hooguit één fles wijn. De prachtige natuur rond dit wijngoed herbergt hulptroepen van diverse pluimage om de opbrengst laag te houden... Miron Radic van Liliac vertelt: ‘Terwijl de herten iedere druif eten die ze maar te pakken kunnen krijgen, komen de beren speciaal voor onze muskaatdruiven.’
De wijngaarden zijn beplant met tweederde wit en eenderde rode druiven. Onder de variëteiten bevinden zich autochtone druiven zoals de Feteasca ('meisje') Alba, Feteasca Regala en de internationale druivensoorten Sauvignon Blanc, Chardonnay, Pinot Gris, Merlot en Pinot Noir.

Bron: Hubrecht Duijker, Mariëlla Beukers

Lechinta

De Roemeense wijnregio Lechinta bevindt zich in Transsylvanië - de noordelijke regio van niet alleen Dracula, maar waar ook veel vleermuizen voorkomen. 

In deze relatief koele, officiële erkende wijnregio groeiden aanvankelijk uitsluitend witte druivenrassen, voornamelijk regionale. Maar mede op advies van opnieuw een Oostenrijker, de producent Willi Opitz, werden daar nog internationale aan toegevoegd, plus 30 procent blauwe. Die het óók heel goed doen, tot verbijstering van wijnmakers in het zuiden die de mensen van het noorden voor gek verklaarden. 

Het geheim van de hoge kwaliteit zit hem niet alleen in de natuurlijk omstandigheden - goede gronden, variërend van zwarte zanderige aarde tot kalksteen met löss, volstrekt schone luchten, het vrij koele klimaat - maar ook in de bewust lage opbrengst per hectare: een druivenstok geeft hooguit één fles wijn.

Chardonnay

Wat de Chardonnays over het algemeen kenmerkt is hun volle, ronde smaak; veel voller dan bijvoorbeeld de Sauvignon Blanc wijnen. De druif is echter zo veelzijdig dat de wijnen kunnen variëren van fris en fruitig (zonder houtrijping) tot vol en romig (met houtrijping). De populaire houtgerijpte exemplaren hebben vaak aroma´s met tropisch fruit, honing, boter, toast, noten en vanille en zijn veelal soepel, zacht en rond van smaak. De exemplaren zonder houtrijping zijn een stuk frisser met tonen van citrusfruit, ananas, appel, meloen en perzik.

Deze Chardonnay is echter uniek door de lange schilinweking in combinatie met houtrijping gedurende 8 maanden.

Unieke wijn verdient unieke gerechten

Wij combineerden de wijn met succes, met geroosterd speenvarken, gestoofde vis en eendenborst met veenbessensaus. Deze wijn kan echter ook zeer goed bij rijke kazen en andere rijke gerechten die wel een subtiel fris tegenwicht kunnen gebruiken.


Productsuggesties: