Snelle bezorging bij u thuis
  Gratis bezorging vanaf €100,00 euro
  Veilig en makkelijk online betalen
  Voor alle vragen: 0294-267307
Proef Hongarije, Duitsland, Oostenrijk en Roemenië in je glas!

Pfneiszl Kékfrankos, Finding Hugo

Wijn met een verhaal, Finding Hugo

Een zeer aromatische volle rode wijn, diepgekleurd. Met (voor een rode wijn) uitzonderlijke tonen van abrikozen en perzik met daarna een voor kékfrankos typische kruidigheid. Lange afdronk.

Product informatie:


Finding Hugo, een wijn met een verhaal


 • Land: Hongarije
 • Streek: Sopron
 • Soort: Kruidig
 • Druif: Kékfrankos
 • Smaak: Rijp fruit en rond
 • Type: Rood
 • Jaargang: 2012
 • Type: Rood
 • Wanneer drinken: nu op dronk + 5 jaar
 • Alcohol %: 12
 • Inhoud in cl.: 75
 • Sluiting: kurk

Prijs per stuk: € 21,95 (incl.Btw)
Wijn met een verhaal, Finding Hugo

Finding Hugo - Gaat over de bok Hugo, die op een dag in de wijngaard stond en de druk plukkende zusjes maar blééf achtervolgen. Geen idee wat ze met hem aanmoesten – hij leek te taai en te stinky om op te eten – koppelden ze hem uiteindelijk aan zeven damesgeiten. Hugo happy, en zijn hele harem is inmiddels in blijde verwachting. De complexe doch elegante Kékfrankos 'Finding Hugo' uit 2012 dronken we bij o.a. runder diamanthaas met eigen jus, seizoensgroenten en zwarte crème van gepofte (na een nachtje in de afkoelende bbq) knoflook. Verrukkelijke combi!

Pfneiszl

Born 2 make wine - Het was een logische stap voor de zussen Birgit en Katrin Pfneisl om in de wijn business te gaan. Hun vader Franz Pfneisl en ooms Gerhard en Josef, zijn de eigenaren van de Pfneisl United Vineyards, een van Oostenrijks bekendste rode wijngoederen. De gezusters wilden het toch een beetje anders doen en besloten om hun voorouderlijke wijngaarden in de regio Sopron, dat zijn naam dankt aan de kleine, oude stad aan de Neusiedlersee in Hongarije, voort te zetten. Ook werd de naam aangepast en werd er een “Z” toegevoegd. De familie is oorspronkelijk van Hongaarse afkomst. In 1993 werden ze wederom eigenaar van de voormalige toegeëigend 21 hectare aan wijngaarden die ze verloren tijdens de nationalisatie van Hongarije. In 2002 werden de eerste wijnen geproduceerd en in 2004 kreeg Franz Pfneisl assistentie van zijn oudste dochter Birgit. Sinds 2006 staat het wijngoed bijna geheel onder management van de dames. Birgit is verantwoordelijk voor de wijngaard en produceren van wijnen met een ‘female touch’. Daarnaast werkt haar jongere zus, Katrin, aan de Marketing en distributie van de wijnen. Ook werd er in 2006 een eerste stap gemaakt om de druiven biologische te telen. De wijnen vanaf het oogstjaar 2009 hebben inmiddels de aanduiding ‘biologisch’ ontvangen.De wijngaarden zijn op het zuid-oosten gelegen en de druivenstokken staan op een ondergrond van leisteen en zandsteen, het wordt ook wel de Kräftner wijngaard genoemd. Vanaf de wijngaarden heb je uitzicht op de Hongaarse kant van het ondiepe steppenmeer FertÅ? tó (Neusiedlersee). Deze kant van de Neusiedlersee is warmer dan in Oostenrijk en de wijnen zijn als gevolg daarvan wat zachter en ronder. De druivensoorten zijn talrijke klonen van Kékfrankos, sommige al minstens 35 jaar, Zenit een lokale witte druif en kleine hoeveelheden van de Sangiovese, Malbec, Zinfandel en Shiraz, variëteiten waarbij Birgit een voorkeur voor ontwikkelde tijdens haar vele studiereizen naar de wijngaarden van de Nieuwe Wereldlanden.

Sopron

Sopron, een wijngebied van ong. 4300ha, ligt aan de oevers van Neusiedlersee, op de grens met Oostenrijk. De zomers zijn er koeler dan in de rest van Hongarije en de winters milder. De bodem bestaat er vooral uit bruine bosgrond, löss, zand en kalk. Voordat de phylloxera (druifluis) genadeloos toesloeg in Sopron, stond de regio vooral bekend om zijn zoete wijnen. Onder invloed van Neusiedlersee ontstonden er ideale omstandigheden voor de botrytis schimmel (edele rotting). Nu is Sopron een van de meest dynamische regio’s van Noord Transdanubië en wordt  tegenwoordig zelfs  de ‘Hoofdstad van de Kékfrankos’ genoemd.

Kékfrankos aka Blaufränkisch

Soldaten in het leger van Napoleon spendeerden al hun blauwe Franc biljetten aan deze wijn tussen de veldslagen door, vandaar de naam Blaufränkisch (HU: Kék = blauw). In Hongarije is dit de belangrijkste blauwe druif, met als eigenschappen het hoge zuurgehalte en de stevige tannine’s wat leidt tot een levendige en substantiële wijn. Deze druif houdt van warmte en in zowel de ‘easy drinking’ als ongewoon volle wijnen kun je kennis maken met aroma’s van rode kersen en aalbessen. Bij lage opbrengsten en selectief geplukte druiven kan hij zelfs wedijveren met Cabernets. In Oostenrijk en Duitsland komt deze druif ook voor als Lemberger of Limberger.

Verukkelijke combi's

Deze wijn proefden we bij restaurant Bloom in combinatie met runder diamanthaas met eigen jus, seizoensgroenten en zwarte crème van gepofte (na een nachtje in de afkoelende bbq) knoflook. Verrukkelijke combi! Daarnaast ook zeker te combineren met koude rosbief, charcuterie, goulash, gebraden worst, vleesfondue en gevulde paprika’s met rundergehakt, peppersteak en spicy szechuan gerechten.


Productsuggesties: