Snelle bezorging bij u thuis
  Gratis bezorging vanaf €100,00 euro
  Veilig en makkelijk online betalen
  Voor alle vragen: 0294-267307
Proef Hongarije, Duitsland, Oostenrijk en Roemenië in je glas!

Szent Tamás Tokaji Furmint dry Percze

Een unieke Furmint

Unieke Single Vineyard Furmint, slechts kleine productie

Product informatie:


Unieke Single Vineyard Furmint, slechts kleine productie


 • Land: Hongarije
 • Streek: Tokaj-Hegyalja
 • Soort: Kruidig
 • Druif: Furmint
 • Smaak: Kruidig en krachtig
 • Type: Droge witte wijn
 • Jaargang: 2012
 • Type: Droge witte wijn
 • Wanneer drinken: Nu op dronk + min 10 jaar
 • Alcohol %: 13,5
 • Inhoud in cl.: 75
 • Sluiting: kurk

Prijs per stuk: € 47,00 (incl.Btw)
Szent Tamás Tokaji Furmint dry Percze

Geel met licht honingachtige tonen, vers wit fruit en sinaasappel. Een ronde en kruidige wijn met een onderscheidende smaak en bouquet zo kenmerkend voor Mád. Ontdek de uitzonderlijke en specifieke minerale tonen van deze bijzondere aardbodems. Een rijp en toch fris mineraal karakter zorgen voor een middellange afdronk.

Szent Tamás Szölöbirtok & Pincészet

De kelder van Szent Tamás is typisch voor Tokaj en ligt aan de oostzijde van het dorp Mád, onder aan de berg Nyulászó. In bepaalde delen van de kelder zie je typische bodemstructuur van zeoliet  en rhyoliet terug. Nyulászó biedt hierdoor een van de meest prestigieuze wijngaarden. 

Szent Tamás Winery is in 2011 opgericht uit een samenwerkingsverband met Szent Tamás en Szepsy Winery met als doel om de boeren uit te omgeving te laten samenwerken en zo de kwaliteit te verhogen.

 

Zo vader zo zoon. In het geval van Szent Tamás is deze zin ook echt van toepassing. De hoofd wijnmaker van Szent Tamás is namelijk Istvan Szepsy junior die naast het produceren van mooie wijnen, ook duurzaamheid en maatschappelijke verantwoording nastreeft voor het wijnhuis. Om deze redenen is er dan ook gekozen voor oude wijngaarden om zo unieke terroir wijnen te produceren. Om dat te bereiken, moeten de wijnstokken in goede conditie en tenminste 20-25 jaar oud zijn. Samen met collega wijnmaker István Balassa, bestaat het team verder uit jonge lokale mensen. Szent Tamás produceert drie categorieën wijn; droge wijnen, late harvest wijnen gemaakt met deels door aszú aangetaste druiven en zuivere aszú wijnen. De droge wijnen worden uitgebracht als “Single vineyard” wijn.

 

 

Tokaj-hegyalja

Mád is het centrum van de wereld; het epicentrum van de Tokaj Big Bang. Volgens ons behoren de wijngaarden van Mád tot de beste terroirs van de wereld. Het wordt ook wel de Cote d’Or van Tokaj Hegyalja genoemd. Als sinds de 4e eeuw n. Chr. werden hier druiven verbouwd.  De eerste klas bodem op vulkanische ondergrond bestaande uit honderden kleine vulkanen geeft uitzonderlijke mogelijkheden in combinatie met het klimaat. De droge wijnen uit Mád zijn steviger, vetter en geconcentreerder dan de wijnen uit de overige gebieden van Tokaj Hegyalja.


De Tokaj wijnregio is gelegen in het noord-oosten van Hongarije en beslaat ongeveer 11.000ha. Tokaj heeft het oudste wijnclassificatie systeem ter wereld en dateert van 1772. Echter, de wijnregio heeft zich opnieuw moeten hervormen nadat het door het communistisch bewind 40 jaar lang onderdrukt is geweest.

 

De regio staat bekend om zijn uitstekende terroir, waarbij de wijngaarden ideaal gelegen zijn op de heuvels, de bodem uit vulkanisch gesteente en löss bestaat en de samenkomst van de rivieren de Tisza en Bodrog zorgen voor het ideale continentale klimaat om de edele rotting in het najaar te laten ontstaan. Samen met de Furmint en Hárslevelü druiven worden zo de mooiste zoete wijnen geproduceerd. Tokaj is een gebied exclusief voor witte wijnen, zowel droog als zoet en tegenwoordig zelfs mousserend! De grootse zoete wijnen staan bekend als de Tokaji Aszú wijnen.

Furmint

Furmint (als sipon ook in Slovenië en Kroatië, en als “Mosler’ in Burgenland) is een van de meest bekende inheemse druif van Hongarije. In Tokaj Hegyalja vormt Furmint samen met hárslevelü en soms wat muscat lunel het belangrijkste deel van de blend voor de beroemde edelzoete Tokaji Aszú. Kan ook prachtig als droge witte wijn gemaakt worden en komt dan goed tot zijn recht op vulkanische bodem. Tegenwoordig is er meer en meer aandacht voor de droge variant, zoals deze wijn. Hij heeft een hoge zuurgraad, en daardoor bewaarpotentieel. Complex, met finesse, appel, peer en soms wat citrus.

Een buitenbeentje op tafel

Zeer goed passend bij kalfsvlees, gerechten met Beurre Blanc, geroosterd speenvarken, gerechten met venkel en de Aziatische keuken.


Productsuggesties: