Snelle bezorging bij u thuis
  Gratis bezorging vanaf €100,00 euro
  Veilig en makkelijk online betalen
  Voor alle vragen: 0294-267307
Proef Hongarije, Duitsland, Oostenrijk en Roemenië in je glas!

Szepsy Tokaji Aszú 6 Puttonyos

Aszú 6 Puttonyos van Hongarije's beste wijnmaker

Puur goud in je glas. Aszú 6 Puttonyos van Hongarije's beste wijnmaker István Szepsy.

Product informatie:


Puur goud in je glas. Aszú 6 Puttonyos van Hongarije's beste wijnmaker István Szepsy.


 • Land: Hongarije
 • Streek: Tokaj-Hegyalja
 • Soort: Zoet
 • Druif: Furmint, Hárslevelü
 • Smaak: Edelzoet en krachtig
 • Type: wit, dessert
 • Jaargang: 2007
 • Type: wit, dessert
 • Wanneer drinken: Nu tot in de eeuwigheid
 • Alcohol %: 9
 • Inhoud in cl.: 50
 • Sluiting: kurk

Prijs per stuk: € 110,00 (incl.Btw)
Szepsy Tokaji Aszú 6 Puttonyos

Puur goud in je glas. Hiervoor ga je eerst zitten. Hand-geoogst en streng geselecteerde druiven van 14 verschillende wijngaarden. Stuk voor stuk wekelijks geselecteerd, elke stok wordt uniek behandelt, max 6 trossen per stok.

De basiswijn is gemaakt aan het eind van de oogst en de druiven hiervan zijn afkomstig van de Szent Tamás en Úrágya wijngaarden, waarna de Aszú druiven werden toegevoegd. Gebruik van natuurlijke eigen gisten en enzymen. Na de gisting werd de wijn geperst en gedurende 40 maanden gerijpt op 3 jaar oude, licht getoaste Zemplén eikenhouten vaten. Minimaal gebruik van zwavel.

István Szepsy Sr.

ISTVÁN SZEPSY is een van de meest gerespecteerde en belangrijkste wijnmaker in Tokaj, een man die tijdens het communistische tijdperk zowel in een coöperatieve en als op zijn eigenwijze en wijngoed wijnen produceerde. Simpel gezegd, István Szepsy uit Mád is een van de meest belangrijke hervormers van de Tokaj regio sinds de omwenteling.

István Szepsy is onderscheiden als èèn van de Top 100 Wijnproducenten van het Jaar (bron: Wine & Spirits Buying Guide 2014). István Szepsy speelde een belangrijke rol in het oprichten van diverse wijnhuizen waaronder Royal Tokaji Wine Co. en Királyudvar. Zijn zwaardere "Mád-stijl" wijnen zijn onmiskenbaar diep en vol waarbij het gebruik van houten vaten prachtig is geïntegreerd. Zelf startte hij zijn bedrijf in 1987. Dit is inmiddels 52ha groot.

Mád is het centrum van de wereld; het epicentrum van de Tokaj Big Bang. Volgens ons behoren de wijngaarden van Mád tot de beste terroirs van de wereld. Het wordt ook wel de Cote d’Or van Tokaj Hegyalja genoemd.

Tokaj-hegyalja

Mád is het centrum van de wereld; het epicentrum van de Tokaj Big Bang. Volgens ons behoren de wijngaarden van Mád tot de beste terroirs van de wereld. Het wordt ook wel de Cote d’Or van Tokaj Hegyalja genoemd.

De Tokaj wijnregio is gelegen in het noord-oosten van Hongarije en beslaat ongeveer 11.000ha. Tokaj heeft het oudste wijnclassificatie systeem ter wereld en dateert van 1772. Echter, de wijnregio heeft zich opnieuw moeten hervormen nadat het door het communistisch bewind 40 jaar lang onderdrukt is geweest.

De regio staat bekend om zijn uitstekende terroir, waarbij de wijngaarden ideaal gelegen zijn op de heuvels, de bodem uit vulkanisch gesteente en löss bestaat en de samenkomst van de rivieren de Tisza en Bodrog zorgen voor het ideale continentale klimaat om de edele rotting in het najaar te laten ontstaan. Samen met de Furmint en Hárslevelü druiven worden zo de mooiste zoete wijnen geproduceerd. Tokaj is een gebied exclusief voor witte wijnen, zowel droog als zoet en tegenwoordig zelfs mousserend! De grootse zoete wijnen staan bekend als de Tokaji Aszú wijnen.

Furmint, Hárslevelü, Sárgamuskotaly

Een blend van 65% Furmint, 25% Hárslevelü en 15% Sárgamuskotály, 40 maanden gerijpt op Zémplen eikenhouten vaten.

De Furmint is een van de meest bekende inheemse druif van Hongarije. In Toakj Hegyalja vormt Furmint samen met hárslevelü en soms wat muscat lunel het belangrijkste deel van de blend voor de beroemde edelzoete Tokaji Aszú. Kan ook prachtig als droge witte wijn gemaakt worden en komt dan goed tot zijn recht op vulkanische bodem. Tegenwoordig is er meer en meer aandacht voor de droge variant, zoals deze wijn. Hij heeft een hoge zuurgraad, en daardoor bewaarpotentieel. Complex, met finesse, appel, peer en soms wat citrus.

De Hárslevelü is een aromatische Hongaarse variëteit, goed voor karakteristieke, volle en vette, wat kruidige witte wijnen. Hoewel in heel Hongarije aangeplant, is de druif het bekendst door zijn rol in de wijnen van Tokaj. Daar vormt hij samen met de Furmint de assemblage van de wereldberoemde dessertwijn en is verantwoordelijk voor het aroma.

Voor zeer speciale momenten en in uniek gezelschap

Beter kan bijna niet, deze 6 puttonyos van Szepsy is puur vloeibaar goud. Hier ga je voor zitten, dit geef je kado aan je beste vrienden of familie, voor een geboorte, voor een zeer bijzondere gelegenheid. Een wijn waar je 'respect' voor kan hebben.

Perfect in combinatie met blauwader kazen, desserts met fruit (o.a. appel) en eendenleverpaté maar ook met canard à l’orange, diverse kazen zoals; Beaufort kaas, mon chou, cream cheese en verder abrikozen, gebak; amandeltaart of –koek, appeltaart, Baba au rhum, bavarois, Blanc manger, cheese cake, citroensoufflé, crème brulée, bitterkoekjes, Ile flottante, peer met gorgonzola, perzik, pumpkin pie en een kruidige spekkoek. Zowel met de Aziatische keuken (o.a. Thais) te combineren als met de klassiek Franse en Hongaarse keuken en stoofgerechten. Of gewoon zo....om te nippen en te genieten.


Productsuggesties: