Snelle bezorging bij u thuis
  Gratis bezorging vanaf €100,00 euro
  Veilig en makkelijk online betalen
  Voor alle vragen: 0294-267307
Proef Hongarije, Duitsland, Oostenrijk en Roemenië in je glas!

Szepsy Tokaji Szamorodni

Late harvest wijn van Hongarije's beste wijnmaker

Een prachtige rijpe wijn met goudgele koperachtige kleur. Uitgesproken aroma's van bloemen, honing, peer, steenfruit en een hint van hout. In de mond amandelspijs, abrikozen, vijgen, dadels, honing en noten. Heerlijke en complexe zoete wijn.

Winemaker of the Year 2007, "Les Seigneur du Vin" honor on World Wine Symposium, Top 100 Wine Producers Wine & Spirits Buying Guide 2014

Product informatie:


Een prachtige rijpe wijn met goudgele koperachtige kleur. Uitgesproken aroma's van bloemen, honing, peer, steenfruit en een hint van hout. In de mond amandelspijs, abrikozen, vijgen, dadels, honing en noten. Heerlijke en complexe zoete wijn. Winemaker of the Year 2007, "Les Seigneur du Vin" honor on World Wine Symposium, Top 100 Wine Producers Wine & Spirits Buying Guide 2014


 • Land: Hongarije
 • Streek: Tokaj-Hegyalja
 • Soort: Zoet
 • Druif: Furmint en Hárslevelü
 • Smaak: Edelzoet
 • Type: wit, dessert, aperitief
 • Jaargang: 2009
 • Type: wit, dessert, aperitief
 • Wanneer drinken: Nu op dronk + min 30 jaar
 • Alcohol %: 11,5
 • Inhoud in cl.: 50
 • Sluiting: kurk

Prijs per stuk: € 49,00 (incl.Btw)
Szepsy Tokaji Szamorodni

Een "late harvest" wijn, waarbij Szamorodni betekent "zoals het komt", dus zoals de druiven aan de tros zich ontwikkelen, gedeeltelijk met edele rotting, gedeeltelijk droog. Er zijn geen stricte regels voor dit type wijn. Een prachtige wijn met laagjes en enorm concentraat.

Een prachtige en unieke rijpe wijn met goudgele koperachtige kleur. Uitgesproken aroma's van bloemen, honing, peer, steenfruit en een hint van hout. In de mond amandelspijs, abrikozen, vijgen, dadels, honing en noten. Heerlijke en complexe wijn met "laagjes".

István Szepsy Sr.

STVÁN SZEPSY is een van de meest gerespecteerde en belangrijkste wijnmaker in Tokaj, een man die tijdens het communistische tijdperk zowel in een coöperatieve en als op zijn eigenwijze en wijngoed wijnen produceerde. Simpel gezegd, István Szepsy uit Mád is een van de meest belangrijke hervormers van de Tokaj regio sinds de omwenteling.

István Szepsy is onderscheiden als èèn van de Top 100 Wijnproducenten van het Jaar (bron: Wine & Spirits Buying Guide 2014). István Szepsy speelde een belangrijke rol in het oprichten van diverse wijnhuizen waaronder Royal Tokaji Wine Co. en Királyudvar. Zijn zwaardere "Mád-stijl" wijnen zijn onmiskenbaar diep en vol waarbij het gebruik van houten vaten prachtig is geïntegreerd. Zelf startte hij zijn bedrijf in 1987. Dit is inmiddels 52ha groot.

Mád is het centrum van de wereld; het epicentrum van de Tokaj Big Bang. Volgens ons behoren de wijngaarden van Mád tot de beste terroirs van de wereld. Het wordt ook wel de Cote d’Or van Tokaj Hegyalja genoemd.

Tokaj-hegyalja

Mád is het centrum van de wereld; het epicentrum van de Tokaj Big Bang. Volgens ons behoren de wijngaarden van Mád tot de beste terroirs van de wereld. Het wordt ook wel de Cote d’Or van Tokaj Hegyalja genoemd.

De Tokaj wijnregio is gelegen in het noord-oosten van Hongarije en beslaat ongeveer 11.000ha. Tokaj heeft het oudste wijnclassificatie systeem ter wereld en dateert van 1772. Echter, de wijnregio heeft zich opnieuw moeten hervormen nadat het door het communistisch bewind 40 jaar lang onderdrukt is geweest.

De regio staat bekend om zijn uitstekende terroir, waarbij de wijngaarden ideaal gelegen zijn op de heuvels, de bodem uit vulkanisch gesteente en löss bestaat en de samenkomst van de rivieren de Tisza en Bodrog zorgen voor het ideale continentale klimaat om de edele rotting in het najaar te laten ontstaan. Samen met de Furmint en Hárslevelü druiven worden zo de mooiste zoete wijnen geproduceerd. Tokaj is een gebied exclusief voor witte wijnen, zowel droog als zoet en tegenwoordig zelfs mousserend! De grootse zoete wijnen staan bekend als de Tokaji Aszú wijnen.

Furmint en Hárslevelü

Furmint (als sipon ook in Slovenië en Kroatië, en als “Mosler’ in Burgenland bekend) is een van de meest bekende inheemse druif van Hongarije. In Toakj Hegyalja vormt Furmint samen met hárslevelü en soms wat muscat lunel het belangrijkste deel van de blend voor de beroemde edelzoete Tokaji Aszú. Kan ook prachtig als droge witte wijn gemaakt worden en komt dan goed tot zijn recht op vulkanische bodem. Tegenwoordig is er meer en meer aandacht voor de droge variant, zoals deze wijn. Hij heeft een hoge zuurgraad, en daardoor bewaarpotentieel. Complex, met finesse, appel, peer en soms wat citrus.

De Hárslevelü is een aromatische Hongaarse variëteit, goed voor karakteristieke, volle en vette, wat kruidige witte wijnen. Hoewel in heel Hongarije aangeplant, is de druif het bekendst door zijn rol in de wijnen van Tokaj. Daar vormt hij samen met de Furmint de assemblage van de wereldberoemde dessertwijn en is verantwoordelijk voor het aroma.

Gastro wijn, kan uitstekend bij de Aziatische keuken

Zowel met de Aziatische keuken (o.a. Thais) te combineren als met de klassieke Franse keuken o.a. Canard à l’orange, eende-of ganzelever, maar ook met gerechten met blauwe kaas (peer met gorgonzola), stoofgerechten, gebak en natuurlijk gerechten met wit en geel fruit, blanc manger, Baba au rhum, cheese cake, Ile flottante of ijs.


Productsuggesties: