Snelle bezorging bij u thuis
  Gratis bezorging vanaf €100,00 euro
  Veilig en makkelijk online betalen
  Voor alle vragen: 0294-267307
Proef Hongarije, Duitsland, Oostenrijk en Roemenië in je glas!

Von der Mark, Spätburgunder S "Weingarten"

Rijke en volle Spätburgunder uit Baden

Vol, elegante en rijpe Spätburgunder van geselecteerde wijngaarden met lang bewaarpotentieel. Een 'terroir' wijn. Handgeoogst. 12-15 maanden sur Lie gerijpt op nieuwe eikenhouten vaten. Ongefilterd.

De terroirwijnen van Jürgen zijn afkomstig van de Tuniberg, en deze bestaat uit löss met kalk. Kalk, mineraliteit en intensiteit karakteriseren deze wijnen.

Product informatie:


Mooie Spätburgunder afkomstig van geselecteerde löss bodems met kalk. Een 'terroir' wijn. Gelagerd op barrique gedurende 12 maanden. Ongefilterd


 • Land: Duitsland
 • Streek: Baden
 • Soort: Krachtig
 • Druif: Spätburgunder (Pinot Noir)
 • Smaak: Rond en kruidig
 • Type: Rood
 • Jaargang: 2014
 • Type: Rood
 • Wanneer drinken: Nu op dronk met bewaarpotentieel
 • Alcohol %: 13
 • Inhoud in cl.: 0,75
 • Sluiting: schroefdop

Prijs per stuk: € 19,95 (incl.Btw)
In deze wijn proef je kracht en diepgang

Vol, elegante en rijpe Spätburgunder van geselecteerde wijngaarden met lang bewaarpotentieel. Een 'terroir' wijn. Handgeoogst. 12-15 maanden sur Lie gerijpt op nieuwe eikenhouten vaten. Ongefilterd.

Weingut Von der Mark

Jürgen von der Mark is sinds 1996 Master of Wine. Naast consultancy werkzaamheden in de wijn is hij tevens Oenoloog. In 2003 pachte hij zijn eerste wijngaard in Baden met oude spätburgunder wijnstokken op de Tuniberg.

Op de 8 ha grootte wijngaarden werkt hij voornamelijk met Burgunder variëteiten en met name Spätburgunder (Pinot Noir). Jürgen begrijpt de Pinot zegt hij zelf, ”met Pinot communiceer je; in de wijngaard, in de vaten, in het glas…voor elke relatie geldt dat de communicatie de basis is van het goed functioneren! Luisteren en begrip tonen, het is niet zo moeilijk ;-)”. Zijn filosofie en zijn ervaring leiden er tenslotte toe dat er wijnen ontstaan die je raken, en die je met veel plezier drinkt.

Jürgens wijnen zijn het visitekaartje van deze geestige en eigenzinnige perfectionist; hoog van kwaliteit, betaalbaar en representatief voor de regio.

Baden

Baden is de meest zuidelijk gelegen wijnregio van Duitsland. Het is een gebied met eigen terroirs en wijnen (van Badisches Frankenland tot aan de Bodensee). Het Zwarte Woud beschut in oosten de wijngaarden op de hellingen. In het Westen zijn het de Vogezen die de wijngaarden beschermen tegen vochtige luchten. Centraal Baden deelt deze ligging met Elzas aan overkant van de Rijn. Dit uitgestrekte gebied biedt verschillende soorten bodems: Graniet in Ortenau bij Offenburg en vulkanische bodem op de Kaiserstuhl bij Freiburg. De witte wijn is afkomstig van riesling maar ook zeker van de Burgundersoorten: Weissenburgunder en Grauer burgunder.

Rood is er van de Spätburgunder (pinot noir). Goede dorpen rond Kaiserstuhl zijn: Achkarren, Ihringen, Oberrotweil, Vogtsburg. Van de terrassen van deze dorpen komen de meest krachtige wijnen van heel Duitsland.

De wijnen uit Baden zijn in de regel voller en minder zuren dan de overige wijnen uit Duitsland.

 

Spätburgunder

Wat de Riesling in kwalitatief opzicht voor witte wijnen betekent, belichaamt de Spätburgunder of Pinot Noir onder de rode: dit zijn wijnen waarvoor de lat hoog ligt.

Het druivenras Spätburgunder of Pinot Noir behoort tot de zogeheten Burgunderfamilie en daarmee tot de vroegste rassen die in het westelijk deel van Centraal Europa uit wilde druiven veredeld werden. Karel de Dikke introduceerde het in 884 aan het Bodenmeer. In de 13e eeuw werd het in de Rheingau aangeplant, en in de 16e eeuw stond het vermoedelijk ook in de Pfalz. In de 18e eeuw is de druif mogelijk vanuit de Bourgogne naar de Ahr gebracht. Dankzij de opkomende productie van sekt kreeg de aanplant van Spätburgunder anderhalve eeuw geleden een krachtige impuls, omdat daarvoor pure Burgunderwijngaarden werden aangelegd. Synoniemen voor Spätburgunder zijn Pinot Noir en in delen van Baden Klevner.

In Duitsland zijn ongeveer 11.800 hectare wijngaard met Spätburgunder aangeplant. Dat komt overeen met een aandeel van ruim 10% van de totale aanplant. Producenten en consumenten tonen steeds meer waardering voor dit ras. Sinds het begin van de jaren negentig groeide de aanplant van Spätburgunder met meer dan 3000 hectare. De meeste stokken staan in Baden (bijna 5900 hectare) – met als zwaartepunt de Kaiserstuhl – en in de Pfalz (bijna 1600 hectare). Verder horen ook Rheinhessen en Württemberg met ruim 1200 hectare, evenals de Rheingau (400 hectare) en de Ahr met ruim 300 hectare tot de belangrijkste gebieden voor Spätburgunder. In tien gebieden staat hij op de lijst van Classicdruiven. 

Dit edele en zeer oude ras vraagt de nodige zorg en stelt hoge eisen aan klimaat en bodem. Het gedijt het beste in zogenaamde ‘Rieslinglagen’, dat wil zeggen de beste locaties. Wanneer de groeicondities goed zijn, dan bereikt de Spätburgunder een topvorm en beloont hij de inspanningen met enkele van de mooiste rode wijnen ter wereld.

Spätburgunder wordt voornamelijk als droge rode wijn gevinifieerd, deels ook met een zeker restzoet. Hier en daar is ook rosé en sekt van Spätburgunder te vinden. Wanneer de druiven direct na de pluk geperst worden, dan wordt er uit het kleurloze sap een Blanc de Noirs gemaakt, een witte wijn uit blauwe druiven. In het geval van hogere kwaliteiten voeden veel producenten hun wijnen op in barriques.   

Spätburgunders hebben een fruitig aroma met daarin wat amandel. Ze zijn vol en zacht van smaak. De typische Spätburgunder kan ruiken naar rijp rood fruit, variërend van aardbeien tot kersen, of naar zwart fruit van bramen tot zwarte bessen. Bij barriquewijnen komen daar accenten van vanille en kaneel bij. Men maakt onderscheid tussen het klassieke en moderne type. Traditioneel werden de beste Spätburgunders uit zeer rijpe druiven gemaakt. Ze hadden een roestachtige tint met niet te veel kleurintensiteit en ze waren mild van smaak met weinig tannine.  Naast dit klassieke type wordt de moderne Spätburgunder steeds belangrijker. Dit type heeft een krachtige rode kleur, meer tannine, minder zuren en ondergaat vaak een korte lagering in kleine eikenhouten vaten.

Bij alles en altijd

Deze middelzware Pinot Noir is elegant en heeft pittige aroma’s van rijpe zwarte bessen, kersen en fijne chocolade, ook kun je het eikenhout gebruik duidelijk
ontdekken. De smaak is zijdezacht met droge en fijne tannine. Kan uitstekend de uitdaging aan met vele soorten gerechten met o.a. rundvlees, eend en lam.

Een Spätburgunder is ook prima gekoeld te drinken wat het een rode wijn maakt die eigenlijk het gehele jaar door prima gedronken kan worden. Zowel op warmere dagen als in de koudere seizoenen. Zacht rood vlees maar ok bij stoofschotels met kip of gebraden worstjes. En zoals altijd.... lekker bij een kaasplankje.


Productsuggesties: